Strafrecht

Moet ik vrijspraak vragen of strafvermindering?

Uw standpunt voor de rechtbank moet alleszins rekening houden met de gegevens van het dossier. Een goede verdediging valt of staat met het respect dat u opbrengt voor het dossier dat samengesteld is door de politie en de onderzoekers. Het onderzoek moet natuurlijk wel volgens de regels van de kunst en in overeenstemming met de wet zijn verlopen en de onderzoekers moeten steeds oog hebben gehad voor uw rechten van verdediging.

 

Word ik ondervraagd of afgeluisterd?

De mogelijkheden om verdachten af te luisteren zijn tamelijk uitgebreid. U moet hier zeker rekening mee houden.

 

Moet ik spreken of moet ik zwijgen?

Als de onderzoekers een stevig dossier tegen u hebben, is het veelal in uw belang om mee te werken aan een onderzoek. Medewerking kan trouwens leiden tot een vervroegde vrijlating in geval van voorlopige hechtenis. Weet echter dat uw stilzwijgen als u verdacht wordt geen voldoende reden is om u te veroordelen en dat uw stilzwijgen ook niet bepalend mag zijn voor de strafmaat die de rechter hanteert.

 

Tips voor wie verhoord wordt door de politie:

  1. U mag aan de politie vragen dat alle vragen en antwoorden exact worden neergeschreven zoals u ze uitsprak.
  2. U hebt zwijgrecht, maar als u zegt dat u zich op uw zwijgrecht beroept, gaat men ervan uit dat u iets te verbergen hebt.
  3. Als u niet volledig zeker is van uw antwoord, kan u beter geen antwoord geven of zeggen dat u het in uw documenten moet nagaan.
  4. Bij ingewikkelde vragen antwoordt u best niet met ja of nee.
  5. Lees uw verklaring aandachtig na.
  6. Wie wordt gevraagd als getuige, heeft soms meer nood aan voorbereiding of advies van een advocaat, dan iemand die wordt gehoord als verdachte.
  7. Ook voor slachtoffers kan het nuttig zijn om een advocaat te raadplegen voor zij worden gehoord.
  8. Uw houding tijdens de ondervraging is van belang. Een speurder noteert in het proces verbaal meestal ook zijn persoonlijke indrukken over de ondervraging. Een rechter hecht belang aan deze indrukken.