Julien tegen Julien

Wie via internet reclame maakt heeft de wereld aan zijn voeten. Maar wat als twee ondernemingen met dezelfde naam uitpakken? Erg vervelend, vond de uitbater van hotel Julien – genoemd naar zijn zoon – toen hij werd geconfronteerd met hotel Julien uit Den Bosch. Julien was de architect van dit hotel. Het Antwerpse hotel bestond al sinds 2004 en had als domeinnaam Hotel-Julien.com. Maar, sinds 2017 verscheen op het internet hotel Julien met ‘hoteljulien.nl’ als domeinnaam. De Antwerpse hotelier liet dit niet over zijn kant gaan en eiste voor de rechtbank dat zijn naamgenoot van naam veranderde. Hij ging daarvoor zelfs tot in beroep.

Het hof van beroep van Antwerpen erkende dat de onderneming die een naam als eerste gebruikt een later gebruik door een andere firma kan laten verbieden. Het volstaat dat er gevaar is voor verwarring in het gebied waar de eerste gebruiker actief is. Maar, vond het hof, het ene hotel is het andere niet. In Antwerpen ging het om een hotel met wellness, restaurant en bar, ook voor niet-hotelgasten. Het andere was veeleer een Bed & Breakfast. Vandaar ook een groot verschil in prijs, aldus het hof. De afstand tussen Antwerpen en Den Bosch is bovendien 105 km en een hotelganger kiest allicht eerst een bestemming en dan een hotel. Wie wil slapen in Antwerpen kiest Den Bosch niet als alternatief. Elke Antwerpenaar is het daar wellicht mee eens. Dat Belgen kunnen kijken op de website van het Nederlandse hotel doet er niet toe. Internet gaat mondiaal, maar daarom mikt een hotel nog niet wereldwijd op gasten. De Antwerpse hoteluitbater beweerde weliswaar een stijlvol, kunstzinnig luxehotel uit te baten, met bekende pop-, film- en modesterren als gast, maar een bewijs van de internationale bekendheid was er volgens het hof niet.

Al bij al vond het hof de naam Julien voor een hotel niet bijster origineel. In de Benelux verwijzen nogal wat hotels naar voornamen als Astrid, Karel, Leopold, Emily en Elisabeth. Het hof besloot dat er geen risico was op verwarring, zodat het hotel in Den Bosch verder door het leven mocht als Julien.

What’s in a name? That which we call a rose by any other name would smell as sweet. (vertaling: Wat zegt een naam? Dat wat een roos genoemd wordt, geurt even lieflijk als zij anders heette.) (Shakespeare, Romeo & Juliet)