Als twee mensen vechten om een hond

Voor het hof van beroep van Antwerpen streden een man en zijn ex-vriendin om het contact met twee chihuahua’s, zowat het kleinste hondenras ter wereld. De dieren hadden deel uitgemaakt van hun gezin. Na hun split had de man nog tijdelijk contact met de hondjes, maar na een fikse rel moest hij het bijna een jaar zonder hen stellen. Hij maakte zijn beklag bij de familierechtbank van Turnhout, maar die had hem wandelen gestuurd (zonder hond).
De man gaf niet op en tekende dus beroep aan in Antwerpen, misschien in de hoop dat hij een rechter trof die begrip had voor de gevoelens die hij koesterde voor zijn chihuahua’s. Aan het hof van beroep van Antwerpen vertelde de vriendin opnieuw dat alles was geregeld bij de notaris en dat van de honden nooit sprake was geweest. De honden waren bij haar en dus haar eigendom.
Kan wel zijn, oordeelde het hof, maar anno 2019 zijn dieren geen gebruiksvoorwerpen of consumptiegoederen. Zij hebben rechten, er is zelfs een dierenwelzijnswet. Affectieve banden met een hond spelen juridisch dus een rol, reden waarom een hond ook meerdere baasjes kan hebben. Gezelschapsdieren zijn geen doorsneezaken en precies daarom mag een deurwaarder hen ook niet in beslag nemen. De aanschaf van een huisdier door partners, zo ging het hof verder, is trouwens een gezamenlijke beslissing en dus moeten beiden zorgen voor de hondjes én verdragen dat de andere ook voor de hondjes zorgt.
Al zijn de partners ondertussen kat en hond, moet de rechter gedacht hebben en hij besliste dat de chihuahua’s voortaan om de twee maanden naar de man moesten. Als de vrouw niet zou toestaan dat haar ex de hondjes kwam ophalen, zou het haar telkens 500 euro kosten.

Geplaatst in Geen categorie.