Ben je blank of ben je zwart…

Op een bank in een park in Brussel zat een man. Aan een blanke man die passeerde verkocht hij een muilpeer. Zelf was hij zwart. De blanke man zou ruzie hebben gezocht en hem hebben uitgedaagd. Het slachtoffer zelf beweerde dat hij de man op de bank alleen maar begroette, waarop deze zei blanken te haten, ook als ze hem dag zeggen.Voor de correctionele rechtbank van Brussel, waar de zwarte man terechtstond vanwege de muilpeer, erkende hij dat hij blanken haat. Het was niet het eerste incident en de man was bij de politie gekend vanwege drugsgebruik. Hij had ook een psychiatrisch verleden. Volgens de rechtbank ging het om geweld met een haatmotief en dat weegt volgens de antidiscriminatiewetgeving zwaarder dan ‘gewoon’ geweld. Of het slachtoffer nu zwart is of blank. Vandaar een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie jaar en een geldboete van 400 euro, voor de helft voorwaardelijk. De man moest zich wel laten begeleiden, onder meer om zijn agressie te beheersen. Het slachtoffer kreeg van de rechtbank een schadevergoeding van 100 euro. Hoewel de man had gebloed, was er van arbeidsongeschiktheid geen bewijs en de geĆ«iste morele schadevergoeding vond de rechtbank zo opgeblazen dat het lachwekkend was. Met die 100 euro kon het slachtoffer een hartige hap eten en een pint drinken, waarmee het leed geleden was, aldus de rechtbank.

Geplaatst in Geen categorie.