Telefoneren zonder handen

Wie achter het stuur van een auto zit met een draagbare telefoon in de hand, is strafbaar en riskeert een geldboete en een rijverbod. Maar wat met iemand die er in slaagt al rijdend te telefoneren met de GSM in aanslag tussen hoofd en schouders? Handen komen er niet aan te pas. Gevaarlijker dan een GSM in de hand, zegt u, en wellicht heeft u gelijk. Minder aandacht voor de weg, minder bewegingsvrijheid en een beperkter gezichtsveld. U telefoneert immers met kop in kas.
Vandaar dat de procureur des konings een dame met GSM tussen hoofd en schouders dagvaardde voor de politierechter van Veurne. De politierechter moest echter erkennen dat de dame de handen aan het stuur had, zodat hij haar niet kon straffen wegens ontoelaatbaar mobiel bellen. De politierechter onderzocht daarom of hij de dame niet kon veroordelen omdat zij door haar bijzondere houding onmogelijk haar voertuig onder controle kon hebben. Hij moest echter erkennen dat er in het proces-verbaal geen sprake was van rare rijbewegingen en op haar fysieke paraatheid en rijvaardigheid was niets aan te merken. Alles blijkbaar onder controle, vond de politierechter, en hij sprak de dame die zonder handen kon telefoneren vrij.
De procureur ging in beroep tegen het vonnis van de politierechter, maar ook de beroepsrechter vond dat hij de dame niets kon verwijten. Acrobatisch telefoneren mag, met de hand aan het stuur en de auto in de hand.

Geplaatst in Geen categorie.