Te dik voor rijles?

“Of hij er ooit aan dacht om af te vallen”, had de rijschool hem per mail gevraagd toen hij solliciteerde voor een job als rijinstructeur. Het ‘fysiek profiel’ van de sollicitant beviel de rijschool niet en was een handicap voor de job, stond nog in de mail. De sollicitant, die aan ziekelijk overgewicht leed, antwoordde dat hij in een andere rijschool al les gaf met een Ford Fiesta. Nooit zat hij in de weg van zijn leerlingen. Gewicht verliezen was ook niet zo simpel, wist hij en had trouwens te maken met professioneel succes. Hij nam de afwijzing niet en legde klacht neer bij het Gelijkekansencentrum. Zonder succes, waarop hij de kwestie aanhangig maakte bij de arbeidsrechtbank van Luik.
Die vond dat de mail aantoonde dat de rijschool hem omwille van het overgewicht niet aannam. Had de rijschool het immers zelf niet over ‘een handicap’? “Wat dan met de veiligheid van de leerlingen”, foeterde de rijschool, die haar auto’s te klein vond voor rijlessen van de ‘dikke’ sollicitant. Uitleg achteraf, vond de rechtbank, want de sollicitant had niet eens mogen testen. Een werkgever, aldus de rechtbank, heeft trouwens de plicht om redelijke maatregelen te nemen om een persoon met een handicap toe te laten tot een bepaalde job. Lessen met een ruimere auto, een job als lesgever theorie of lessen aan leerlingen met een normaal gewicht, het had allemaal gekund. Niets van dat alles en dus had de rijschool gezondigd tegen de antidiscriminatiewet en moest zij een schadevergoeding betalen van zes maanden brutoloon.
De juridische winnaar had de rechter toen ook al verteld dat hij ondertussen een job had als rijinstructeur, zij het in zijn eigen auto. Succes vervangt alle argumenten.

Geplaatst in Geen categorie.