Doden zonder opzet

Wat is toeval en bestaat toeval wel? Het is een filosofische, maar ook een juridische vraag. Stel dat een man en zijn vriendin na een avondje stappen in de vroege uurtjes naar huis gaan. Allebei zijn ze flink aangeschoten en ze krijgen ruzie op straat. De man trekt, slaat en schopt en zijn vriendin komt terecht op de rijbaan. Enkele ogenblikken later wordt ze, liggend op straat, overreden door een auto. Een half uur later is ze dood. Vond die vriendin de dood door het toeval of werd zij gedood door haar vriend? Die vraag moest de rechtbank beantwoorden. De rechtbank in eerste aanleg vond dat in zo’n situatie de dood van het slachtoffer te wijten is aan het toeval. Maar, het hof van beroep van Gent zag het anders. De dame overleed niet omdat haar vriend haar toetakelde en de man in kwestie had niet de bedoeling zijn vriendin te doden. Toch heeft hij haar gedood, zij het onopzettelijk. De auto overreed haar luttele ogenblikken na haar val en zonder de toegebrachte slagen zou de vriendin nog leven. Dat slachtoffer en dader al zes jaar een relatie hadden, vond het hof een verzwarende omstandigheid en een reden om een strengere straf uit te spreken. Wat voor de ene rechter toeval was, was voor de andere doodslag. In de juridische wereld telt uiteindelijk alleen het laatste oordeel.

Geplaatst in Geen categorie.