Geheimtips over alcoholcontrole

Vandaag is er alcohol- en autocontrole in heel de zone. Het is maar dat je het weet hé. Bobby’s! Nog tot vijf uur morgenvroeg.’ Dat sms’je verzond een politie-inspecteur aan veertien kennissen. Een korte boodschap met een lange staart. Het parket vervolgde hem wegens schending van het beroepsgeheim, zodat hij een gevangenisstraf en een fikse geldboete riskeerde.

Uiteindelijk kwam de zaak voor het hof van beroep van Antwerpen. Het hof wees erop dat de inspecteur vooraf van niets of niemand een sms’je kreeg over een Wodca-actie. Hij nam ook niet deel aan de actie en had er alleen maar weet van als lid van de interventieploeg die ‘s nachts van dienst was. En dus, aldus het hof, schond de inspecteur zijn beroepsgeheim niet. Dat beroepsgeheim is er niet ter wille van het politiekorps zelf, maar wel voor de bescherming van een individuele burger. Het hof sprak de vingervlugge inspecteur vrij.

Vindt u dit goed nieuws en wilt u het, voor de feesten eraan komen, nog snel sms’en aan uw vriend in uniform, zeg er dan bij dat de koning zelf uw vriend verplicht discreet te zijn. Een zonde tegen dit koninklijk gebod kan hem een tuchtsanctie opleveren, geen geldboete of gevangenisstraf, maar toch ook geen feestelijk geschenk.

Geplaatst in Geen categorie.