Als de bankrekening plots op nul staat

Wie in de huwelijksboot stapt weet dat er voortaan een gemeenschappelijke geldbuidel is. Hij of zij haalt daaruit wat nodig is en de partner respecteert dit. Alleen bij belangrijke transacties die opgesomd zijn in de wet, moeten de echtgenoten samen beslissen. Dat kan voor verrassingen zorgen als ze het huwelijksbootje voelen kantelen. Het valt vaak voor dat één van beiden ‘in het belang van het gezin’ alle geld van de bank haalt net voor de boot water maakt. Het voelt aan als een bankoverval, maar het mag. Tot voor kort moest de partner die net voor een echtscheidingsprocedure de bankrekeningen leegmaakte zelfs niet aantonen dat hij het geld aan gezinsuitgaven besteedde. Recent kwam hier toch verandering in, want het hof van cassatie zegt nu dat wie in een verdachte periode grote sommen geld afhaalt (het ging om ± 20.000 euro) zo fair moet zijn uit de doeken te doen waarvoor al dat geld moest dienen. Doet hij of zij dat niet, dan gaat de rechtbank ervan uit dat het afgehaalde geld niet aan het gezin werd besteed. De sluwe echtgenoot die op de drempel van een echtscheidingsprocedure stiekem zijn voorzorgen neemt, heeft dus geen vrij spel meer. Zelfs als echtgenoten uit elkaar gaan, moeten ze eerlijk blijven ten opzichte van elkaar. Althans als het om de centen gaat.

Posted in Geen categorie.